KST indicator

De KST-indicator van Martin Pring is opgebouwd uit series exponentiële moving averages (EMA’s) van verschillende ROC’s. Deze ROC’s hebben niet alleen verschillende tijdvensters, maar elk ook een andere weging.

Hierbij geldt: hoe langer het tijdvenster van de ROC, hoe zwaarder het gewicht. Bij de berekening is het gewichtenschema van de dagelijkse KST afgebeeld. De KST kan ook worden gebruikt met week- en maandkoersen, teneinde de drie verschillende trends te analyseren: de korte termijntrend (dagkoersen), de middel lange termijntrend (weekkoersen) en de lange termijntrend (maandkoersen).

Het belangrijkste tijdvenster voor de KST-constructie is de laatste ROC, die tevens de grootste weging krijgt. Bij de KST op maandbasis is dat bijvoorbeeld de 24-maands periode. Kenmerkend voor de indicator is dat door het gebruik van meerdere tijdvensters de hoofdtrend goed wordt weergegeven met daarbij tijdige keerpunten binnen deze trend.

Pring geeft ook aan dat aan- en verkoopsignalen van de KST beter renderen wanneer een langere periode wordt gebruikt, zoals week- of maandkoersen.

Volgens Pring kan de KST op drie manieren worden geïnterpreteerd en wel op:

  1. koop- en verkoopsignalen
  2. overbought- en oversoldposities
  3. divergenties en trendlijnen.

Een koop- of verkoopsignaal wordt gegeven wanneer de KST-lijn zijn EMA kruist of wanneer het EMA de KST-lijn kruist. Pring geeft aan dat signalen van de KST betrouwbaarder zijn in combinatie met een duidelijk koerspatroon of significante doorbraak van een trendlijn.

De tweede manier om de KST te interpreteren is om de KST als overbought-/oversoldoscillator te gebruiken. De KST is geen momentumindicator met vaste overbought- en oversoldgebieden. Daarom moet aan de hand van het aandeel of de index zelf worden bepaald wat de extreme historische waarden zijn.

AttachmentSize
KST2.zip634 bytes