ROCEMA indicator: populair in Nederland op de AEX future op 15 minuten

De ROCEMA indicator wordt aangewend voor het handelen op index futures van de AEX op kwartier basis.

De naam ROCEMA staat voor "ROC van de EMA" .

Bij Parameters: geef groene kleur aan Rocema UP en rode kleur aan Rocema DOWN.

Screenshot

Interpretatie

  • Rocema = groen = bullish
  • Rocema = rood = bearishROCEMA en ROCEMATrend

•    Wat is de ROCEMA trading strategie?

ROCEMA staat voor Rate Of Change en Exponential Moving Average. ROCEMA is een complete trading strategie die toegepast kan worden in verschillende tijdsperiodes en op verschillende financiële instrumenten. Deze trading strategie werd oorspronkelijk ontworpen in Nederland om op de Nederlandse beursindex AEX te traden. Het is een robuust systeem dat zijn fans heeft.

ROCEMATrend is een verfijning van de ROCEMA strategie. ROCEMATrend is geen vervanger omdat de originele strategie behouden blijft voor die traders die graag met hogere ROC waarden werken.

Hoe werkt ROCEMA? Open een 15 minuten grafiek. Zet een exponentieel voortschrijdend gemiddelde (EMA) over 16 periodes op de grafiek (dit is 4 uur). Dit vlakt de grafiek af. Bereken een rate of change (ROC) 50 over de EMA. ROC is één van de meest eenvoudige momentum indicatoren.

Interessant aan de ROCEMA strategie is dat ze ontworpen werd om doeltreffend te zijn in een markt zonder trend. Dit is relatief uniek en de moeite om in gedachte te houden. In de realiteit bleek de ROCEMA strategie ook doeltreffend in een markt met trend.

•    Interpretatie van de ROCEMA strategie

Ofwel is de ROC positief ofwel negatief. Indien de ROC positief is, wordt een lange positie ingenomen. Indien de ROC negatief is, wordt een short positie ingenomen. Op deze manier is er altijd een open positie ofwel long ofwel short. Het objectief is beperkt. 10 Punten winst (AEX index). Bij een zijwaartse markt wordt de positie regelmatig afgesloten met een kleine verlies wanneer de ROC tussen positief en negatief springt. Het komt echter genoeg voor dat de trend voldoende lang is om het objectief van 10 punten te bereiken.

Opmerking: het is aangeraden de ROC op het trading platform zo in te stellen dat hij een andere kleur heeft, wanneer hij stijgt en wanneer hij daalt. Zo kan ook de evolutie van de ROC zelf in het oog gehouden worden.

ROCEMATrend is een verfijning van de originele ROCEMA trading strategie. Er werden twee veranderingen doorgevoerd:

Ten eerste wordt er gewerkt een tweede EMA toegevoegd. Namelijk een EMA over 100 periodes van 15 minuten (dus 2-3 dagen afhankelijk van de trading uren van het instrument). Deze EMA dient als filter. Indien de koers onder deze 100 EMA staat, worden lange posities niet ingenomen. Staat de koers boven deze 100 EMA dan worden short posities niet ingenomen (opmerking: indien de koers een kwartier later boven/onder de EMA gaat wordt een niet ingenomen positie niet alsnog ingenomen of wordt een open positie niet afgesloten).

De tweede verandering in ROCEMATrend is een stop loss op 10 punten. Verlieslatende posities worden hierdoor sneller en met minder verlies afgesloten.

AttachmentSize
Rocema2.zip575 bytes