TAT indicator

 

TAT indicator

 

De TAT indicator is een indicator die is samengesteld uit twee andere indicatoren te weten de MACD en de Parabolic Sar. Naar een idee van belegger Gerrit Bosboom ( www.tatraders.nl ), die met deze methode een Nederlandse beleggingscompetitie op een haar na bijna wist te winnen. Het is wel een zeer trendvolgend systeem. Dus niet geschikt voor zijwaartse markten.

Moving Average Convergence/Divergence (MACD)

Deze indicator geeft het verschil weer tussen 2 exponentiële moving averages door middel van een groene lijn. We noemen dit ook wel de “snelle” macd lijn. Standaard is dat de 13 en 26 maar zelf maar hier geeft men de voorkeur aan de 12 en 16 voor zowel koop - als verkoopsignalen. Hierdoor wordt weer een 13 daags exponentieel moving average getrokken in de vorm van een rode lijn, die we wel de “langzame” macd lijn noemen.

Het positieve – of negatieve sentiment in de markt wordt weergegeven door het verschil tussen beide lijnen. Een groot verschil betekent een positief sentiment en vice versa. Dit houdt tevens in dat een kruising van beide lijnen als koop – en  verkoopsignaal moet worden gezien. De MACD, veelal populair bij het gebruik van weekgrafieken, is een trendvolgend systeem en is ontwikkeld door Gerald Appel te New York.

Parabolic Sar

De Parabolic Sar is ontwikkeld door L. Welles Wilder jr. en zeer effectief in trending markets. Binnen het parabolische systeem blijft men altijd in de markt. Het geeft de trend aan waarbij naast de mate van verandering van de koers ook de tijd een rol speelt. De stoploss limieten worden dagelijks aangepast in de richting van de trend. Dat geeft al aan dat de Parabolic Sar het meeste rendeert in een trending markt. Zowel de MACD als de Parabolic SAR zijn (achterblijvende) trendvolgende indicatoren en draaien pas als de trend is gedraaid. Men mist dus het begin van een (hoofd) trend, maar heeft wel een hogere mate van zekerheid dat de trend is begonnen.

TAT indicator

Een studie naar gebruik van de macd en de parabolic sar bracht aan het licht dat het interessant was om deze met behulp van een bepaalde berekeningsmethode en wegingsfactor te koppelen.

Indien de TAT indicator opwaarts door zijn signaallijn snijdt, dan is de trend opwaarts gericht. Indien de TAT indicator de signaallijn neerwaarts snijdt, is de trend negatief.

AttachmentSize
TAT.ctl4.73 KB
TAT.zip954 bytes